Βρίσκεστε εδώ:
Βρίσκεστε εδώ:

Πρόβλημα ακαρπίας στις ελιές του Δήμου Νεμέας

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σας ενημερώνουμε ότι εξαιτίας των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (παρατεταμένη ανομβρία κατά τους χειμερινούς μήνες, άκαιρες βροχοπτώσεις κατά το στάδιο ανθοφορίας των ελαιοδέντρων, έντονες διακυμάνσεις θερμοκρασίας από ημέρα σε νύχτα), το ποσοστό καρπόδεσης των ελαιοδέντρων είναι εξαιρετικά χαμηλό και σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται με το φαινόμενο παρενιαυτοφορίας της ελιάς. Ως αποτέλεσμα είναι η απώλεια παραγωγής στα περισσότερα ελαιοτεμάχια να προσεγγίζει το 100%. Η έκταση των ζημιών είναι τέτοια που απειλείται με ολοκληρωτική απώλεια εισοδήματος ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκμεταλλεύσεων.

Επιπροσθέτως, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στο Δημαρχείο Νεμέας με υπηρεσιακούς παράγοντες – Γεωτεχνικούς της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, και αφότου είχαν προηγηθεί αυτοψίες, επισημάνθηκαν οι τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της ακαρπίας στο Δήμο, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη από πλευράς αποτελεσματικότητας την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.   

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη σημασία που έχει η ελαιοκαλλιέργεια για την τοπική οικονομία της περιοχής μας και δεδομένης της σημαντικής απώλειας εισοδήματος που έχει ήδη συντελεστεί, παρακαλούμε τη διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης των ζημιών από προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. 

 

 

                                                                                       Με εκτίμηση

                                                                  

                                                                                Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΜΕΑΣ

 

                                                                            ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Πατήστε εδώ για να κατεβάστε την επιστολή Δημάρχου