Έχοντας στη διάθεσή της περισσότερα από 500 στρέμματα ιδιόκτητων, ενοικιαζόμενων και συνεργαζόμενων αμπελώνων στην Πελοπόννησο και στην Αττική, και με οινοποιεία στην Ανάβυσσο και στη Νεμέα, η Στροφιλιά συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς ελληνικές οινοπαραγωγικές εταιρίες.
ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΣ ΝΕΜΕΑΣ
Το οινοποιείο της Στροφιλιάς στον Ασπρόκαμπο, βρίσκεται στο οροπέδιο της λίμνης Στυμφαλίας σε υψόμετρο 800 μέτρων. Με δεξαμενές οινοποίησης έως και 1.000 τόνων σταφυλιού, πρόκειται για το μεγαλύτερο ορεινό οινοποιείο της χώρας. Στις εγκαταστάσεις του οινοποιούνται όχι μόνο σταφύλια της ποικιλίας Αγιωργίτικο για την παραγωγή οίνων "Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ΝΕΜΕΑ", αλλά και σταφύλια πολλών ποικιλιών που καλλιεργούνται στη Στυμφαλία και στα γειτονικά ορεινά αμπελοτόπια της Μαμουσιάς και της Μαντινείας, για την παραγωγή οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.).
Η Στροφιλιά έχει ιδιόκτητους και συνεργαζόμενους αμπελώνες :
• στον Ασπρόκαμπο Νεμέας, όπου και έχει εγκαταστήσει από το 2000 το δεύτερό της οινοποιείο. Οι συνεργαζόμενοι από το 1993 αμπελουργοί, ανήκουν κυρίως στις ορεινές κοινότητες της ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΝΕΜΕΑ: Ψάρι, Ασπρόκαμπος, Κεφαλάρι, Καστράκι και Μποζικά. Φυσικά επικρατεί η καλλιέργεια του Αγιωργίτικου, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία και άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Τα αμπέλια που έχουν φυτευτεί μετά το 1980, είναι διαμορφωμένα κυρίως σε γραμμικό στηριγμένο σύστημα, με υψηλό βλαστικό τείχος για βελτιωμένη ωρίμανση. Ο τρύγος σε αυτή τη ζώνη, όπου το υψόμετρο ξεκινάει από τα 600μ.και μπορεί να φτάσει και τα 900μ, γίνεται 2 περίπου εβδομάδες μετά την πεδινή Νεμέα και, ανάλογα με την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς, μπορεί να απλωθεί έως και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Οι αμπελώνες της εταιρίας στην ορεινή αυτή ζώνη υπερβαίνουν τα 80στρ. σε επτά διαφορετικές περιοχές, με επιπλέον 40στρ. στις πλαγιές της Αρχ. Νεμέας. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, εκτός του Αγιωργίτικου, περιλαμβάνουν τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Μοσχάτο και άλλες διεθνείς λευκές και ερυθρές ποικιλίες.
• στη Μαμουσιά Αιγιαλείας, όπου η Στροφιλιά συνεργάζεται με τους τοπικούς αμπελουργούς από το 1992. Στο οροπέδιο - που είναι "κρεμασμένο" σε υψόμετρο 750μ. επάνω από τον Κορινθιακό, και όπου υποστηρίζεται ότι υπήρχε η αρχαία Κερύνεια - καλλιεργούν περισσότερα από 500στρ. με τη χαρακτηριστική τοπική ποικιλία κόκκινου Ροδίτη. Οι βόρειοι άνεμοι από την απέναντι ορεινή ραχοκοκαλιά της χώρας, αλλά και η επίδραση των κοντινών ορεινών όγκων της Πελοποννήσου, αντισταθμίζεται από την επίδραση του θαλάσσιου όγκου του Κορινθιακού, ώστε να επιτυγχάνεται, προς το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ικανοποιητική ωρίμανση με ισορροπημένη οξύτητα.
Σύστημα διαμόρφωσης βλαστικού τείχους - LYRA
Σε περισσότερα από 100στρ. από τους παραπάνω αμπελώνες, εφαρμόζεται πια η διαμόρφωση του βλαστικού τείχους σε σύστημα ΛΥΡΑΣ. Τη λύση αυτή έχουν προτείνει από τη δεκαετία του '90, ως την ποιοτικά βέλτιστη για τα εύκρατα κλίματα, ο Γάλλος καθηγητής CARBONNEAU, αλλά και ο Αυστραλός SMART.
Ο Αχιλλέας Λαμψίδης έκανε εκτεταμένους πειραματισμούς από το 2002 στην Αρχ. Νεμέα, στον Ασπρόκαμπο, και στο Ψάρι, θέλοντας να βρει πρωτίστως λύση στην υπερβολική ζωηρότητα των αμπελιών στη Νεμέα. Η εφαρμογή του συστήματος διαμόρφωσης σε ΛΥΡΑ στην πράξη, έδειξε βέλτιστο έλεγχο της ζωηρότητας των φυτών, με μείωση κατά 50% του μέσου μεγέθους του τσαμπιού, χωρίς αύξηση της συνολικής παραγωγής ανά στρέμμα.
Η προκύπτουσα βελτίωση της βιολογικής ισορροπίας του φυτού, λόγω και της κατά 50% αύξησης της εκτεθειμένης στον ήλιο επιφάνειας του βλαστικού τείχους ανά κιλό σταφυλιού, έχει αντίστοιχη εξαιρετικά θετική επίδραση και στην ποιότητα των παραγόμενων οίνων. Φυσικά, η υιοθέτηση του συστήματος και σε άλλα αμπελοτόπια, απαιτεί την επιστημονική αξιολόγηση των δεδομένων που η Στροφιλιά διαθέτει και την πειραματική εφαρμογή με επιστημονική καθοδήγηση.
Ασπρόκαμπος – 205 00, Νεμέα Κορινθίας
Κιν. 6944 052 851
www.strofiliawines.gr
info@strofiliawines.gr